Godkväll, onsdag och mitt i veckan, fick frågan av en vän om jag inte kunde lägga ut receptet på tekakor i bloggen, så här kommer det.

Ingredienser

  • 4 dl Mjölk (röd)
  • 1 msk Fiberhusk
  • 20 gr Jäst (för söta degar)
  • 60 gr Smör
  • 1,5 msk Socker
  • 8 gr Havssalt
  • 250 gr Finax Röda
  • 125 gr “Tre mix” (lika delar av Rismjöl, Majsmjöl och Bovetemjöl)
  • 1 st Äggula
  • 1 st Äggvita


Värm mjölken till 40 grader och häll över till degbunken, blanda i husk och låt svälla 10 min.

Blanda socker och jäst med 1msk ljummet vatten tills jästen har lösts upp, blanda sen ned i mjölken.

Knåda in båda mjölsorterna och saltet i omgångar till en kletig deg.

Tillsätt äggula och sen smöret i mindre bitar. Knåda i 8 minuter. Under tiden vispas äggvitan till skum, dock ej hårt. Vänd ner skummet och knåda ytterligare 2 minuter.

Låt degen jäsa kallt under natten eller svalt till dubbel storlek minst 2 timmar. Lägg upp degen på mjölat bord och knåda lätt ut den i två längder. Varje längd delas sen i 4 – 5 delar. Rulla varje deg till bollar med mjölade händer. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper på. 4 – 5 på varje plåt. Tryck ut dem till runda plättar ca 1cm höga. Låt jäsa till dubbel storlek. 

Sätt ugnen på 230 grader. Nagga varje bulle med en gaffel och pensla med mjölk precis innan du sätter in dem i ugnen. Sänk värmen till 190 grader och spraya in vatten på ugnsbotten samtidigt. Ca 10 – 15min per plåt.

Receptet har jag hittat hos ambrosia

Kram Eva